2012. december 8., szombat

Glikémiás Index - GI táblázat
















"A glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége a szőlőcukorhoz képest, százalékban, tehát a glikémiás index 0 és 100 közötti szám lehet. Megkülönböztetünk alacsony ( 55 alatti ), közepes ( 55-69 között ) és magas ( 70-100 közötti ) glikémiás indexű ételeket.

GI-je elsősorban a szénhidrátot tartalmazó élelmiszereknek van. Jelentősége fogyókúrázók és 2-es típusú cukorbetegek esetén a legnagyobb.

Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek lassan bomlanak le, a vércukorszint ezek fogyasztásakor lassabban és egyenletesebben emelkedik, majd csökken. A magas glikémiás indexű ételek esetében a hirtelen vércukoremelkedés átmeneti inzulin-túltermelést okoz, aminek következtében az étkezés után 1-2 órával átmenetileg leesik a vércukorszint (jojó-effektus), ami éhségérzetet (és kísértést) okoz."

Forrás:http://gi-tablazat.csaknem.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése