Paleolit életmód


Paleolit étrend – ma
A paleolit életmód 3 fontos eleme: a mozgás, a legalább napi 7-8 óra pihentető alvás és a paleolit táplálkozás. Ebből most a táplálkozást tárgyaljuk, a másik két elem könnyebben megérthető. Már Hippokratész is megmondta: az vagy, amit megeszel.
S. Boyd Eaton, majd Loren Cordain nevéhez fűződő eredeti paleolit táplálkozás amerikai verziója. szerint az emberi szervezet a hús, gyümölcsök,zöldségek (kivéve a hüvelyeseket ) és az olajos magvak (kivéve a hüvelyesnek számító földimogyorót) megemésztésére  készült fel.
 Visszatérés a kőkori étrendhez, így foglalhatjuk röviden össze  a paleolit étkezés lényegét. A civilizációs betegségek fő okozói az emberi szervezet számára nehezen emészthető gabonafélék és tejtermékek.( egyre növekszik a glutén- illetve laktóz érzékeny  betegek száma) Ha megvizsgáljuk a mai ember táplálkozási szokásait , az eredmények azt mutatják, hogy a tej- és tejtermékek, a gabonafélék, zsiradékok és a szénhidrátok teszik ki  napi táplálékunk 55%-át.Ebből domináns szerephez jutnak a gyorsan felszívódó szénhidrátok, mely nagymértékben megterheli a hasnyálmirigyet. Miért is olyan káros ez számunkra? A hasnyálmirigy inzulint termel. A szervezet sejtjei csak inzulin jelenlétében képesek felvenni a vérből a glükózt, vagyis a szőlőcukrot. A túlzott szénhidrát bevitel fokozott inzulintermelésre kényszeríti a hasnyálmirigyet.
A túl sok inzulin ellen a sejtek  viszont védekezni kezdenek, , érzéketlenség alakul ki  vele szemben a cukor a vérben marad. A szervezet a normál állapotot akarja visszaállítani azzal, hogy még több inzulint termel. Egyre több ember szervezete rezisztenssé válik  az inzulinnal szemben, azaz testükben az inzulin nem képes lebontani a cukrot
A  rostokban és folyadékokban gazdag ,az alacsony kalóriatartalmú és magas tápértékű un. természetes élelmiszerek fogyasztásával hamarabb jut el az agyba a teltségérzet jelzése
Az energiaegyensúly felbomlása - mint elsődleges tényezője az elhízásnak - maga után vonta a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint egyes daganatok kialakulásának egyre nagyobb arányú előfordulását.
A Paleolit étrend/életmód legismertebb hazai képviselője Szendi Gábor, aki Paleolit táplálkozás című könyvében olyan  tudományos bizonyítékok hatalmas tárházát mutatja be, amelyek a már említett betegségek okait próbálták feltárni. Ezen felül tanácsokat ad a kerülendő, és fogyasztásra javasolt élelmiszerekkel kapcsolatban
Javasolt ételek: húsok, gyümölcsök, zöldségek (vannak kivételek), tojás, magvak, magvakból készült pékáru, nyírfacukor, zsírok, paleolit olajok, növényi tejtermékek
Mit hagyjunk el az étrendünkből és miért:
burgonyát, kukoricát, szóját (mikroszkopikus réseket okoznak a bélnyálkahártyán, és e réseken keresztül kóros immunfolyamatokat beindító anyagok szívódhatnak fel.)
gyors felszívódású szénhidrátokat, és a nagy szénhidráttartalmú ételeket (a gyors felszívódású szénhidrátok és nagy szénhidráttartalmú ételek túlzott inzulintermelésre kényszerítik a hasnyálmirigyet.)
gabonák , így a rizs is (a glutén kóros immunfolyamatokat indít el a szervezetben)
hüvelyes zöldségeket, (toxicus hatású lektint tartalmaznak, ami áteresztővé teszi a bélfalat.)
tejtermékek (a laktóz kóros immunfolyamatokat indít be)
Tudósok véleménye szerint is a finomított élelmiszerek tehetők felelőssé a cukorbetegségért, allergiákért, a szívbetegségekért, valamint a túlsúlyért. A paleolit táplálkozás  nem egy a karcsúság elérésére törekvő divatos fogyókúrák közül,hanem egy tudatos életforma ,melynek hatására egészségessé válunk életünket is meghosszabbítjuk. úgy , hogy közben megszabadulunk a túlsúlyunktól is.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése