Paleolit étrend – ma
A paleolit életmód 3 fontos eleme: a mozgás, a
legalább napi 7-8 óra pihentető alvás és a paleolit táplálkozás. Ebből most a
táplálkozást tárgyaljuk, a másik két elem könnyebben megérthető. Már
Hippokratész is megmondta: az vagy, amit megeszel.
S. Boyd Eaton, majd Loren Cordain nevéhez fűződő
eredeti paleolit táplálkozás amerikai verziója. szerint az emberi szervezet a
hús, gyümölcsök,zöldségek (kivéve a hüvelyeseket ) és az olajos magvak (kivéve
a hüvelyesnek számító földimogyorót) megemésztésére készült fel.
Visszatérés a kőkori étrendhez, így
foglalhatjuk röviden össze a paleolit étkezés lényegét. A civilizációs
betegségek fő okozói az emberi szervezet számára nehezen emészthető gabonafélék
és tejtermékek.( egyre növekszik a glutén- illetve laktóz érzékeny
betegek száma) Ha megvizsgáljuk a mai ember táplálkozási szokásait , az
eredmények azt mutatják, hogy a tej- és tejtermékek, a gabonafélék,
zsiradékok és a szénhidrátok teszik ki napi táplálékunk 55%-át.Ebből domináns
szerephez jutnak a gyorsan felszívódó szénhidrátok, mely nagymértékben
megterheli a hasnyálmirigyet. Miért is olyan káros ez számunkra? A
hasnyálmirigy inzulint termel. A szervezet sejtjei csak inzulin jelenlétében
képesek felvenni a vérből a glükózt, vagyis a szőlőcukrot. A túlzott szénhidrát
bevitel fokozott inzulintermelésre kényszeríti a hasnyálmirigyet.
A túl sok inzulin ellen a sejtek viszont
védekezni kezdenek, , érzéketlenség alakul ki vele szemben a cukor a
vérben marad. A szervezet a normál állapotot akarja visszaállítani azzal, hogy
még több inzulint termel. Egyre több ember szervezete rezisztenssé válik
az inzulinnal szemben, azaz testükben az inzulin nem képes lebontani a cukrot
A rostokban és folyadékokban gazdag ,az
alacsony kalóriatartalmú és magas tápértékű un. természetes élelmiszerek
fogyasztásával hamarabb jut el az agyba a teltségérzet jelzése
Az energiaegyensúly felbomlása - mint elsődleges
tényezője az elhízásnak - maga után vonta a cukorbetegség, a szív- és
érrendszeri megbetegedések, valamint egyes daganatok kialakulásának egyre
nagyobb arányú előfordulását.
A Paleolit étrend/életmód legismertebb hazai
képviselője Szendi Gábor, aki Paleolit táplálkozás című könyvében olyan
tudományos bizonyítékok hatalmas tárházát mutatja be, amelyek a már említett
betegségek okait próbálták feltárni. Ezen felül tanácsokat ad a kerülendő, és
fogyasztásra javasolt élelmiszerekkel kapcsolatban
Javasolt ételek: húsok, gyümölcsök, zöldségek
(vannak kivételek), tojás, magvak, magvakból készült pékáru, nyírfacukor,
zsírok, paleolit olajok, növényi tejtermékek
Mit hagyjunk el az étrendünkből és miért:
burgonyát, kukoricát, szóját (mikroszkopikus
réseket okoznak a bélnyálkahártyán, és e réseken keresztül kóros
immunfolyamatokat beindító anyagok szívódhatnak fel.)
gyors felszívódású szénhidrátokat, és a nagy
szénhidráttartalmú ételeket (a gyors felszívódású szénhidrátok és nagy
szénhidráttartalmú ételek túlzott inzulintermelésre kényszerítik a
hasnyálmirigyet.)
gabonák , így a rizs is (a glutén kóros
immunfolyamatokat indít el a szervezetben)
hüvelyes zöldségeket, (toxicus hatású lektint
tartalmaznak, ami áteresztővé teszi a bélfalat.)
tejtermékek (a laktóz kóros immunfolyamatokat
indít be)
Tudósok véleménye szerint is a finomított
élelmiszerek tehetők felelőssé a cukorbetegségért, allergiákért, a
szívbetegségekért, valamint a túlsúlyért. A paleolit táplálkozás nem egy
a karcsúság elérésére törekvő divatos fogyókúrák közül,hanem egy tudatos
életforma ,melynek hatására egészségessé válunk életünket is meghosszabbítjuk.
úgy , hogy közben megszabadulunk a túlsúlyunktól is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése