2012. október 19., péntek

Mézeskalács


Forrás : http://alexandragasztroblogja.blogspot.hu/2010/12/mezeskalacs-gluten-tej-es-cukormentes.html


"Hozzávalók (49 db csillagom lett):

3 bögre hántolt mandulaliszt
1 evőkanál fahéj
1/4 teáskanál só
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/4 - 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 evőkanál méz
1/4 bögre szőlőmagolaj** (kihagyható, ld. megjegyzés)
1 nagy tojás

Egy nagy tálban keverd össze a száraz anyagokat: a mandulalisztet, a fahéjat, a sót, a szódabikarbonát és a szegfűszeget. Egy másik tálban keverd össze a nedves anyagokat: a szőlőmagolajat, a mézet és a tojást. 
Öntsd a nedves anyagokat a száraz anyagokhoz és gyúrd őket össze alaposan. Takard le a tésztát és tedd a mélyhűtőbe egy éjszakára. 
Másnap reggel ne felejtsd el  tésztát áttenni a hűtőbe, különben este nem tudod folytatni a munkát :)
Melegítsd elő a sütőt 175-180 C fokra, a tepsiket (én kettőt használtam) készítsd elő sütőpapírral.
A tésztát két réteg sütőpapír között kell kinyújtani, mert egy-két nyújtás után eszméletlenül olajos lesz (általánosan azt tapasztalom, hogy a mandulaliszttel készült nyers tészták gyorsan olajosodnak), de így ráadásul nem csak hogy nem ragad a tészta, de sokkal könnyebb a takarítás is.
Tehát nyújtsd ki a tésztát kb. fél centi vastagságúra, majd vedd le a felső sütőpapírt és szúrj a tésztából tetszőleges formákat. 
Süsd a kekszeket kb. 8-12* percig, illetve amíg a szélein barnulni nem kezdenek. 
Hagyd a sütiket kihűlni, mielőtt elkezded kóstolgatni, mennyire finom :)"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése